Bloomberg: Китай чинить тиск на ЄС через торговельні обмеження

36821

Китай чинить тиск на Європейський Союз за зачиненими дверима, аби блок скасував запропоновані торговельні обмеження щодо китайських компаній.

Про це пише Bloomberg з посиланням на джерела.

Китайські дипломати зустрічалися зі своїми європейськими колегами в Брюсселі та Пекіні протягом останніх тижнів. Європейська комісія розглядає заходи щодо восьми китайських компаній, які “безпосередньо підтримують військово-промисловий комплекс росії”.

Відомо, що китайська сторона погрожувала помстою, якщо експортні обмеження триватимуть. Вона, ймовірно, може бути націлена на блок на інституційному рівні.

Посол Китаю в ЄС Фу Цун зі свого боку заявив, що Пекін все ще хоче вирішити проблему "шляхом співпраці". Він закликав ЄС надати докази того, що китайські компанії працюють в обхід європейських санкцій проти росії. “Якщо європейська сторона запровадить санкції проти китайських компаній, не надавши нам жодних вагомих доказів, тоді ми, безумовно, помстимося”, − додав він.

Минулого місяця офіційний представник міністерства закордонних справ КНР Ван Веньбінь заявив, що економічна торгівля його країни з росією “цілком чесна”. “Якщо згадані вами повідомлення правдиві, дії ЄС серйозно підірвуть взаємну довіру та співпрацю між Китаєм та ЄС, а також поглиблять розкол та конфронтацію у світі”, − додав він.

Bloomberg зазначає, що запропоновані обмеження з’явилися на тлі того, що зв’язки Китаю з ЄС, здавалося, стабілізувалися після того, як санкції ЄС проти китайських чиновників за ймовірні порушення прав людини зірвали довгоочікувану інвестиційну угоду. Після того, як Сі у жовтні втретє очолив КНР, лідери Німеччини та Франції відвідали Пекін, а президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн спробувала розрядити ситуацію, запропонувавши країнам “зменшити ризики”, а не “від’єднатися” від другої найбільшої економіки світу.

Новий розвиток подій між ЄС і Китаєм може ускладнити запланований візит прем'єр-міністра Китаю Лі Цяна до Німеччини наприкінці червня, а також поїздку глави МЗС ЄС Жозепа Борреля до Пекіна у липні.

Китай стикається зі все більшим списком санкцій, тарифів і експортного контролю з боку США та їхніх союзників у міру зростання геополітичної напруженості. Пекін намагався відповісти таким чином, щоб Китай виглядав жорстким, не відлякуючи іноземних компаній і не завдаючи шкоди ланцюжкам постачання країни.

Нагадаємо, результати опитування Європейської ради з міжнародних відносин показують, що 41% європейців схвалюють санкції ЄС вропи проти Пекіна у разі, якби Китай постачав боєприпаси та зброю до росії. Запровадження обмежень підтримують навіть якщо вони завдадуть шкоди західній економіці.

Завантаження...
Комментарии (0)
Для того, чтобы оставить комментарий, Вы должны авторизоваться.
Гость
реклама
реклама