СБУ: Сьогодні загальне правило таке, що безпечного месенджера не існує

2550

Безпечного месенджера не існує, заблокувати Telegram технічно важко, і там працюють багато проукраїнських патріотичних каналів.

Як пишуть Факти, про це в інтерв’ю Укрінформу розповів начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

«Сьогодні загальне правило таке, що безпечного месенджера не існує. Є технічні рішення, які дають змогу отримати доступ не лише до Telegram, але й до Signal, Viber та інших. А якщо взяти більш дорожчі й складні технічні рішення, то можна отримати доступ загалом до пристрою, і тоді абсолютно все, що там є, буде у зловмисника», – наголосив він.

За словами Вітюка, Telegram активно використовується в дезінформаційних кампаніях рф, як і низка інших месенджерів – Facebook, Х (Twitter).

Він зазначив, що є низка вже створених пропагандистами Telegram-каналів і постійно додаються нові під виглядом українських, які нібито знаються на внутрішній ситуації в провладних кабінетах.

«Але насправді ці канали є російськими, через них спеціально запускається дезінформація, щоб впливати на наших людей. Але в принципі точно така сама діяльність ведеться і через Facebook, і через Twitter або Х, як він тепер називається. Водночас у Telegram працюють багато проукраїнських патріотичних каналів, які є публічними, тобто їх адміністратори чи власники є відомими. І вони, навпаки, протидіють російській пропаганді», – наголосив він.

Вітюк зауважив, що небезпечність Telegram в Україні підкреслюється, тому що він популярний саме в нас, однак заблокувати його технічно важко, як і будь-який інший месенджер.

«Якщо навіть частково і зробити це, то з використанням VPN та інших технологій заборону можна буде обійти», – пояснює він.

На побудову інфраструктури протидії тим чи іншим месенджерам витрачаються мільярди, тобто технічної можливості, за словами начальника Департаменту кібербезпеки СБУ, повністю все заблокувати немає.

Завантаження...
Комментарии (0)
Для того, чтобы оставить комментарий, Вы должны авторизоваться.
Гость
реклама
реклама