Як змінився бюджет країни за п'ять років і скільки тепер в ньому оборони

1424044
Як змінився бюджет країни за п'ять років і скільки тепер в ньому оборони

3 листопада Верховна Рада ухвалила законопроєкт про держбюджет-2023. Як виглядає кошторис України на 2022 проаналізувала Економічна правда

Хоча країна перебуває в найбільш складному за останні десятиліття становищі, процес ухвалення фінплану виявився найменш проблемним за всі роки: обговорення на комітеті тривало десять хвилин, а наступного дня депутати проголосували за проєкт у залі парламенту без скандалів і нічних засідань.

Особливих дискусій про параметри документа не було, адже країна перебуває в стані війни.
"43% всіх коштів направляємо на армію та безпеку України. Це понад 1 трлн грн. Величезна сума, яка дозволить забезпечити необхідним наших героїв на фронті", – зазначив глава уряду Денис Шмигаль.

Поквартальний бюджет України у 2019-2023 роках (перший малюнок – у млрд грн, другий – у пропорціях)

Дані з 2018 року по третій квартал 2022 року – openbudget.gov.ua, за 2023 рік – проєкт бюджету і презентація уряду. На графіку за 2023 рік бюджет рівномірно розподілений поквартально. В інфографіці витрати на оборону та безпеку об'єднані. Низка функціональних витрат (трансфери, обслуговування боргу або

Дані з 2018 року по третій квартал 2022 року – openbudget.gov.ua, за 2023 рік – проєкт бюджету і презентація уряду. На графіку за 2023 рік бюджет рівномірно розподілений поквартально. В інфографіці витрати на оборону та безпеку об'єднані. Низка функціональних витрат (трансфери, обслуговування боргу або "Інше") віднесена до категорії "Загальнодержавні функції".

 "Велике будівництво"

У презентації бюджету уряд оминув увагою цей момент, згадавши лише про створення Фонду ліквідації наслідків збройної агресії Росії з ресурсом 35 млрд грн та Фонд розвитку підприємництва з бюджетом 16 млрд грн.
Хоча відомо, що на ремонт доріг влада планує виділити понад 60 млрд грн. Ці рядки витрат уряд вставив у презентації в розділ "Інше", а загалом цей тип витрат належить до економічної діяльності.
Хай там як, а у 2023 році, як і у 2022 році, ця стаття витрат суттєво урізана порівняно з 2020-2021 роками – часом дії програми "Велике будівництво".

Загальні функції

У 2023 році загальнодержавні витрати суттєво знизилися. Цій тенденції не перший рік. Причина – зменшення міжбюджетних трансфертів. Це результат реформи децентралізації, яку пощастило закінчити до великої війни. Тепер держава менше "забирає" податків у регіонів і потім "віддає" назад.
Місцеві бюджети – окрема тема для аналізу, в кожного з регіонів свої пріоритети, особливо зараз. Проте в середньому в 2022 році трохи більше 50% на місцях витрачають на освіту. Частка "освітніх" витрат в цьому році вперше перевищила половину всіх місцевих видатків за схожою логікою, що і на рівні держави: через зменшення частки у витратах на будівництво та інфраструктуру.
Усе інше в загальнодержавних функціях залишається майже без змін. В основному, це витрати на органи влади та обслуговування державного боргу в традиційній пропорції один до чотирьох.

Фінансування бюджету

Як фінансується війна – не секрет: друкування гривні і допомога Заходу. За три квартали 2022 року підтримка партнерів України становила 342 млрд грн або 27,35% всіх доходів. У 2023 році тут принципових змін не буде.
"Власні доходи країни у 2023 році становитимуть 1,3 трлн грн, видатки – 2,6 трлн грн. Дефіцит, 38 млрд дол, розраховуємо переважно закривати завдяки підтримці міжнародних партнерів: Євросоюзу, США та МВФ", – заявили в уряді.

Завантаження...
Комментарии (0)
Для того, чтобы оставить комментарий, Вы должны авторизоваться.
Гость
реклама
реклама