Литва схвалила проєкт стратегії громадянського опору

3450

Рада національної безпеки Литви в середу схвалила проєкт стратегії громадянського опору, яка передбачає, що до 2025 року половина населення країни повинна бути готова чинити спротив агресору військовим і мирним шляхами.

Про це, як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агенцію ELTA, розповів журналістам заступник міністра оборони Литви Жильвінас Томкус.

Литовський план громадянського опору передбачає створення "більш стійкого, вольового громадянського суспільства", а також визначення ролі держустанов у цьому процесі.

Імплементація плану поділена на кілька етапів. Перший триватиме до 2025 року і містить 40 заходів, спрямованих на виховання молоді та просвітництво в питанні громадянського опору серед усього населення Литви.

"Мета полягає в тому, щоб щонайменше 50% нашого суспільства були готові захищати свою країну зі зброєю та іншими засобами, а також знали, як поводитися в надзвичайних ситуаціях", – пояснив Томкус.

Також передбачене створення Ради громадянського опору, де "представники неурядових організацій та громадяни Литовської Республіки зможуть брати участь і контролювати реалізацію заходів", додав урядовець.

Сейм Литви ухвалив стратегію підготовки громадян до громадянського опору ще у травні минулого року.

Документ передбачає обов'язкове навчання всіх державних службовців, шкільних вчителів, учнів 11-12 класів, осіб, які проходять альтернативну службу в системі національної оборони, і членів Союзу стрільців Литви у віці від 18 років і старше. Стратегія передбачає посилення освіти та інформування громадян про сучасні загрози, національну безпеку та можливості зробити свій внесок в оборону країни.

Але план дій для втілення стратегії досі не затверджений урядом, тож опозиційні депутати Литви критикують затримку.

Завантаження...
Комментарии (0)
Для того, чтобы оставить комментарий, Вы должны авторизоваться.
Гость
реклама
реклама