Відео щодо мобілізаційних блокпостів по Україні з відомою українською ведучою є дипфейком

3251

Відео з авторкою та ведучою програми Факти тижня Оксаною Соколовою, яка нібито розповідає про мобілізаційні блокпости по всій Україні, що почало поширюватися у соціальних мережах, є дипфейком.

Ворог не припиняє спроб спричинити паніку та занепокоєння серед населення України, поширюючи фейкові новини, сюжети та відео під брендингом українських телеканалів, використовуючи відомі обличчя ведучих.

Щоб ввести в оману глядачів, автори використали відео з Оксаною Соколовою в студії Фактів тижня на ICTV, а за допомогою технічних засобів змінили міміку та наклали поверх звукову доріжку.

Технічно дипфейк зроблений неякісно – розсинхронізація відео та звуку, помилки у вимові, погана якість відео. Але головне – жодного слова правди в наведеній інформації. Уважні глядачі з першого погляду зрозуміють, що відео – фейкове.

Українців закликають критично мислити та памʼятати, що ворог активно використовує інформацію, щоб розхитати суспільство. Варто дотримуватися інформаційної гігієни, не поширювати фейки, щоб не допомагати ворогу поширювати дезінформацію.

російські Telegram-канали поширюють фейкові новини про те, що нібито у додатку Дія почали приходити електронні повістки.

Насправді інформація, яку поширюють пропагандисти, є фейковою, як і підроблені скриншоти. Про те, що у додатку Дія не буде електронних повісток, нещодавно повідомляв очільник Мінцифри Михайло Федоров.

Поширюючи подібні фейки, російські пропагандисти намагаються посіяти панічні настрої серед українців. Громадян закликають довіряти лише джерелам верифікованої інформації.

Завантаження...
Комментарии (0)
Для того, чтобы оставить комментарий, Вы должны авторизоваться.
Гость
реклама
реклама