Урядова команда розповіла, як встановити двоетапну автентифікацію для деяких месенджерів

1659

Урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України розробила інструкцію щодо встановлення двоетапної автентифікації (скорочено "2FA") для деяких месенджерів та інформаційних систем.

Інструкцію від фахівців з CERT-UA, як це зробити на своїх гаджетах публікує УНН.

Двоетапну автентифікацію (скорочено "2FA") можна встановити на наступних месенджерах та інформаційних системах:

  • Telegram
  • Signal
  • WhatsApp
  • Viber
  • Ukrnet (доведеться встановити додаток-аутентифікатор)
  • Google (доведеться встановити додаток-аутентифікатор)
  • Facebook (доведеться встановити додаток-аутентифікатор)

Для усіх месенджерів потрібно придумати логін (зазвичай це номер вашого телефону – ред.) та пароль. Це і є перший етап автентифікації власника.

Другим фактором, як правило, є додатково придуманий пароль (PIN), одноразовий код, який генерується у відповідному додатку (Google Authenticator, Microsoft Authenticator) або USB-пристрій (апаратний ключ, токен) на кшталт Yubikey. При цьому, використання одноразових кодів в SMS як основного засобу 2FA не рекомендується.

У випадку викрадення (компрометації) логіну та паролю третім особам буде складніше отримати доступ до вашого облікового запису, адже вони не знатимуть додаткового паролю і/або не зможуть згенерувати одноразовий код. Натомість, ви отримаєте сповіщення про спробу отримання доступу до вашого акаунту, що сигналізуватиме про витік і необхідність зміни логіну та паролю.

"Двохфакторка" є запорукою збереження конфіденційності ваших даних, а також додатковим бар’єром для шахраїв, що намагатимуться викрасти обліковий запис чи ініціювати збір коштів від вашого імені", – пояснили важливість цього заходу кіберфахівці.

Однак, вони попередили й про певний ризик, у випадку втрати гаджета. Та пояснили як можна себе убезпечити на цей випадок.

"Якщо ви втратите телефон із додатком-аутентифікатором це може призвести до неможливості отримати доступ до відповідного акаунту. У зв’язку з цим під час налаштування 2FA з використанням додатку додатково генеруйте коди для відновлення доступу і/або зазначайте альтернативний номер телефону чи адресу електронної пошти", – додали в CERT-UA.

У CERT-UA відзначили, що дуже часто публічні поштові сервіси використовуються як основний "корпоративний" засіб електронного листування. З огляду на зазначене вони закликали керівників та осіб, які забезпечують виконання обов’язків з кіберзахисту, проконтролювати здійснення відповідних налаштувань у своїх працівників.

Завантаження...
Комментарии (0)
Для того, чтобы оставить комментарий, Вы должны авторизоваться.
Гость
реклама
реклама