Бізнес

газовый рынок

Відкритий лист компаній та організацій до президента України щодо постанови Кабміну про закупівлю газу у «Нафтогаза»

12 листопада 2014 року

Президенту України

П. О. Порошенку

Шановний Петре Олексійовичу!

Ми, компанії та організації, що підписалися нижче, висловлюємо Вам глибоку повагу та звертаємось у зв’язку з прийняттям та офіційним опублікуванням Постанови Кабінету Міністрів України № 596 від 7 листопада 2014 р. «Про порядок закупівлі природного газу промисловими, енергогенеруючими та теплогенеруючими (в частині промислових обсягів газу) підприємствами» (далі — Постанова).

Постанова передбачає заборону з 1 грудня 2014 р. по 28 лютого 2015 р. встановленому переліку (згідно з додатком до Постанови) промислових, енергогенеруючих та теплогенеруючих підприємств здійснювати закупівлю природного газу у всіх інших постачальників, окрім Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».

Постанова також встановлює обмеження щодо прийняття Оператором Єдиної газотранспортної системи України планових розподілів природного газу від всіх суб’єктів ринку, окрім Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», що повністю виключає можливість реалізації газу іншими, в т. ч. приватними, суб’єктами газового ринку.

Ми з глибокою повагою та розумінням ставимося до дій Уряду та НАК «Нафтогаз України» щодо посилення енергетичної безпеки України, а саме до дій, що направленні на забезпечення країни газом для проходження опалювального сезону 2014‑2015 рр. та загалом створення умов для стабільного функціонування паливно-енергетичного комплексу України (ПЕК).

У той же час ми хотіли би привернути Вашу увагу та висловити глибоке занепокоєння щодо прийняття Постанови та негативних наслідків, які може спричинити фактичне виконання Постанови у контексті енергетичної безпеки, інвестиційного клімату, залучення інвестицій у ПЕК, подальшої взаємодії України з МВФ, Світовим банком та європейськими партнерами.
По-перше, вважаємо, що Постанова є незаконним втручанням Кабінету Міністрів України в господарські відносини учасників ринку природного газу та суперечить законодавству України та міжнародним договорам, зокрема:

1 Не відповідає ст. 19 Конституції України, оскільки Кабінет Міністрів України через Постанову діяв не на підставі та не у спосіб, передбачені Конституцією та Законами України. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

2 Порушує ст. 15 Закону України «Про захист економічної конкуренції» в частині встановлення обмежень на здійснення окремих видів діяльності, на виробництво, придбання чи реалізацію певних видів товарів, а також прямого або опосередкованого примушення суб’єктів господарювання до пріоритетного укладання договорів, першочергової поставки товарів певному колу споживачів чи першочергового їх придбання у певних продавців.

3 Суперечить принципам вільної ринкової економіки, проголошеним ст. 3 Угоди про Асоціацію між Україною з однієї сторони та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами — членами з іншої сторони, та не відповідає проголошеному Урядом та Президентом курсу щодо втілення системних реформ в Україні.

4 Суперечить принципам функціонування газового ринку України, зокрема ст. 9, 19, 20 та 22 Закону України «Про засади функціонування ринку природного газу», а саме принципам та правам учасників ринку на вільний вибір постачальників природного газу, вільну торгівлю природним газом, забезпечення рівних можливостей доступу до Єдиної газотранспортної системи України.

5 Порушує ст. 5, 6, 7 Закону України «Про нафту і газ», а саме принципи державної політики, управління та регулювання в нафтогазовій галузі.

6 Не відповідає Директиві 2003 / 55 / ЄС Європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу стосовно спільних правил для внутрішнього ринку природного газу, яка скасовує Директиву 98 / 30 / ЄС та відповідно ставить під загрозу членство України в Енергетичному Співтоваристві, оскільки при вступі держава прийняла на себе зобов’язання привести національне законодавство у відповідності до вказаної директиви.

7 Ставить під загрозу провадження господарської діяльності всіх активних суб’єктів ринку природного газу, а саме: газодобувних, газопостачальних підприємств, власників природного газу та споживачів, оскільки втручається в господарську діяльність вказаних суб’єктів, що є порушенням Конституції України, а також основоположних принципів права щодо необхідності виконувати умови укладених договорів (зокрема — ст. 526 Цивільного Кодексу, ст. 193 Господарського Кодексу).

По-друге, ми впевнені, що при прийняті Постанови Уряд України не взяв до уваги та належним чином не проаналізував катастрофічні наслідки дії Постанови для газового ринку країни:

1 Повна втрата довіри до газового ринку з боку іноземних інвесторів та міжнародних інституцій та як наслідок — подальше погіршення інвестиційного клімату в Україні, з середньостроковими та довгостроковими наслідками для промисловості та видобутку газу в Україні.

2 Безпрецедентне обмеження конкуренції, яке створює передумови, що зашкодять енергетичній безпеці України.

3 Унеможливлює наміри Уряду щодо реформування газового ринку з метою створення в Україні східноєвропейського газового хабу та відштовхне потенційних європейських або американських інвесторів від участі в конкурсі по управлінню Єдиною газотранспортною системою України.

4 Призведе до неотримання бюджетом України значних сум податків та зборів, оскільки приватні газодобувні компанії є великими платниками ПДВ та податку на прибуток.

У зв’язку з вищевикладеним просимо Вас скористатись передбаченим Конституцією України повноваженням та зупинити дію Постанови з одночасним зверненням до Конституційного Суду України щодо її конституційності.

Будь ласка, ще раз прийміть побажання успіху, запевнення у глибокій повазі та нашій готовності надалі вносити свій вклад у забезпечення енергетичної безпеки України.

З повагою,
СП Полтавська 
газонафтова компанія

Група компаній
Гео-Альянс

ТОВ «Куб-Газ»

Regal Petroleum Corporation Limited (Представництво в Україні)

ПрАТ «Укргазвидобуток»

ТОВ «Пром-енерго продукт»

Burisma Holdings (Еско-Північ, Парі, Перша Українська газонафтова компанія)

ТОВ «Тисагаз»

ПрАТ «Нафтогазвидобування»

ПАТ «Укрзакордонгеологія»

Всеукраїнська громадська організація «Союз учасників лібералізації газового ринку»

Асоціація «Газові
Трейдери України»

Завантаження...
Комментарии (0)
Для того, чтобы оставить комментарий, Вы должны авторизоваться.
Гость
реклама
реклама