Думки

реформы

О промполитике и догоняющем развитии

О промполитике и догоняющем развитии

Уничтожение промышленности в Украине приведет ее к дальнейшему ослаблению как государства. В результате, она может стать добычей агрессивной России, которая, умирая, таки может удавить Украину еще раз. Но может и не стать, если РФ будет уничтожаться быстро и нелинейно (или вообще экспоненциально). Гипотетическое же проведение промышленной политики будет носить у нас репрессивный и мобилизационный характер.

Репрессии Сталина — это обратная сторона радикальных индустриальных изменений в бывшей Российской империи, именно из-за ее дурной наследственности все происходило так, как было при Сталине. Кстати, для тех, кто любит приводить примеры стран ЮВА — репрессии были и в Японии, и в Южной Корее, и в Китае. Если мы захотим заняться догоняющим промышленным развитием, в Украине не обойтись без репрессий той или иной степени жесткости. Но желать того, чтобы сейчас госбюрократы (даже если там будут гении) указывали нам перстами куда развиваться — безумие. Нынче, в сравнении с временами, когда некоторые государства добивались успеха с применением промполитики, сложность капитализма, как и скорость его изменений, возросла на порядки.

Сейчас даже приблизительно нельзя определить сферы, которые нужно развивать в рамках государственной промышленной политики. Вот в чем проблема... Но и это еще не все! Ряд экспертов ратует за активную роль государства в экономике. Но они не принимают во внимание случайность зарождения инновационного процесса. Нельзя предвидеть прорыв, крайне сложно угадать отрасль, в которой он состоится. И, коль новая промышленная экономика будет состоять преимущественно из таких прорывов, вряд ли государство сможет их предвидеть.

Тут возникает вопрос — правы ли те, кто выступает за активное госвмешательство, если оно не сможет (скорее всего) определить точки инновационных прорывов? Надо ли спасать неспасаемое — промполитику (особенно в странах, где элиты и населения к ней в целом враждебны)?

Важны не госорганы и планы, а индивидуумы, которые на основании видений в рамках исключительно стохастических процессов создают новые продукты. Учитывая крайнюю сложность этого процесса, маловероятно что такую деятельность можно вести сверху, от государства.

Кто мог предвидеть инновации Стива Джобса, кроме него самого? Такой уважаемый эксперт, к тому же практик и предприниматель, как Майкл Делл, в 1998 г. говорил что Apple надо просто продать по частям и забыть об этой компании.

Стартап имени Ленина-Сталина (ужасный с гумантирной точки зрения, но в целом эффективный, особенно с учетом «качества материала», с которым им приходилось работать) окончательно провалился в 1991 г., а в нынешних условиях эффективное развитие сверху невозможно — как гносеологически, учитывая крайнюю неопределенность развития современного капитализма, так и учитывая качества наших властных элит и контрэлит...
Так что не стоит и пытаться...

P.S. Удел некоторых успешных украинцев — напрямую интегрироваться в западный мир модерна, минуя стадию национального развития, которого уже не будет.

Завантаження...
Комментарии (3)
Для того, чтобы оставить комментарий, Вы должны авторизоваться.
Гость
наука суспільству 17 февраля 2019, 17:26

Тут возникает вопрос — правы ли те, .... Важны не госорганы и планы, а индивидуумы, ........
P.S.
Яскравий приклад політичного мислення, яке доводить, що це мислення не має логіки, не зв’язує частини з цілим, дефінітно розуміє соціально-економічну систему та її об’єктивні закони, тощо.
Саме таке мислення зараз панує в Україні. Чи зміниться воно? Залежить від ЗМІ, які залежать від думок 140 політичних партій. Ясно, що не зміниться.
Де ясні (наукові) думки?

Думати правильно надзвичайно важко. Це знають всі хто це робить в математиці, фізиці, хімії, біології, соціології, економіці, мисленні (переважно в штучному інтелекті).
Говорити, як і писати, ЩО на розум спаде – легко. Говорити про МОДЕЛЬ – є найкраща критика всіх пустих, нелогічних, не зв’язаних, не доведених думок. МОДЕЛЬ всі вектори думок об’єднує, спрямовує в одну точку – модель. МОДЕЛЬ, витримавши всі критики, має право на існування. Далі йде її реалізація.
Робити, ще складніше ніж правильно думати.
Яку соціально-економічну МОДЕЛЬ будує Україна? Її просто нема. Припасти до цицьки великих систем ЄС чи НАТО недолугим розумом, безумовно можна, але реальна СВОБОДА буде тільки у власній цицьки – ПРИРОДІ, НАРОДІ, ЗЕМЛІ. Якщо народ і землю можна продати, то ПРИРОДУ не продати і вона суворо накаже за політичне безглуздя – розсіянням народу, землі, грошей, держави.
Є реалізація різних політичних позицій з суб’єктивним (дефінітним – без наукового обґрунтування, наближеним до інтересів влади, інтересів міжнародної корупції) світоглядом. Говорити про індивіда-місію в таких умовах – утопія (Релігійне і політичне мислення їх чавила як комах. Згадайте М. Теслу – 20 років «наукової тюрми», Галілея, Бруно та інших. А І. Христа за слова: «….настане час – царства ІСТИНИ і СПРАВЕДЛИВОСТІ, коли не потрібна буде ні яка влада…….», просто прибили до стовпа).

Про МОДЕЛЬ – місію (пишімо разом).
МОДЕЛЬ – інтелектуального суспільства з царством ІСТИНИ і СПРАВЕДЛИВОСТІ (є Томос).
Задані історією складові частини моделі: територія, соціальний і природний ресурс, фінанси. S-фактори: ГОЛОД, ХОЛОД, ХВОРОБИ. U-фактори: чисельність, якість і тривалість життя соціального ресурсу. Створюється-споживається ВВП проти S- і для U-факторів. Соціально-економічна Конституція, що базується на об’єктивних законах стабільного і розширеного відновлення соціального ресурсу, товарів, фінансів, якості і тривалості життя.
КОНСТИТУЦІЯ – інтелектуального суспільства.
1. Соціальна основа: рівність людей, держава, людина.
2. Економічна основа: Договір людини з державою після освіти (на права і обов’язки, на податки для держорганів). Норми господарювання, що поєднують: територію, надра, фінанси, товар, засоби виробництва, природні і соціальні ресурси, власність.
СТРУКТУРА МОДЕЛІ – фінансова система, промислова система, соціальна система, ринкова система - вільний економічний простір.
Фізичну, структурну і математичну модель соціально-економічної моделі інтелектуального суспільства можна розглянути за посиланням:
http://futurolog.com.ua/publish/10/Zbirnyk.pdf

ФУНКЦІОНУВАННЯ МОДЕЛІ – зовнішні функції: імпорт-експорт фінансів і товарів, міграція соціального ресурсу; внутрішні функції: освоєння власних природних ресурсів, створення і споживання ВВП.
Всі процеси в МОДЕЛІ відбуваються за об’єктивними соціально-економічними законами стабільного і розширеного відновлення, соціального ресурсу, товару, фінансів. Нормативну базу для параметрів процесів створення і споживання ВВП готує соціально-економічна академія наук. Міністерства виконують. Міністерства розробляють профільні Проекти ДОБРОБУТУ, подають на науковий аналіз. Фінансова система (гроші, виключно, державна власність у зовнішніх операціях; гроші приватна власність в середині моделі; гроші мають фізичний еквівалент – енергію, що живить всіх і все, її норми визначає наука) забезпечує Проекти фінансами. Автори виконують Проекти. Товарообіг виконуються за собівартістю – гарантія стабільного повернення витрачених грошей і споживання ВВП.
Так коротенько.

0
Yury Stowisim
Yury Stowisim 02 февраля 2019, 13:48

Німецькі філософи писали про ідеальне, тільки не сказали російським інтелігентам (інтелектуали на пострадянському просторі майже не водяться), що ідеал - категорія філософська, яку в реальному житті не можна досягти. От і автор теж російський інтелігент.
От якби знаття, що найперспективніше виробництво - то виготовлення коліс для марсоходів, тоді б можна було реформувати економіку. А так, "поганяй до ями".
Ситуація: стерся помазок для гоління. Довго шукав, де купити новий. Нарешті знайшов на базарі чеський помазок за 85 гривень, останній на полиці. В Україні помазки ніхто не виготовляє, але не треба бути Стівом Джобсом, щоб констатувати, що ринок помазків в Україні є і великий. А якщо піти на будь-який господарський ринок, то бачимо тисячі найменувань продукції з Китаю чи Туреччини, що в Україні не виробляється, але яка вироблялася в нас до 1991 року.
Перше, з чого починали країни третього світу на кшталт Бразилії, з заміщення імпорту. То ж наладьте випуск помазків, а вже тоді думайте про колеса для марсоходів.

-2
Олег Капустин 31 января 2019, 09:28

Замечательная стратегия для утилизации населения и слива Украины в унитаз.

3
реклама
реклама