Зеленський обіцяє провести в Україні радикальну податкову реформу

27321

Україна має провести радикальну податкову реформу, але це відбудеться після війни.

Про це заявив президент Володимир Зеленський, відповідаючи на питання щодо ставлення до проєкту податкової реформи "10-10-10".

"Реформа правильна, реформа точно буде. Відновлення нашої держави має бути в найкращій [податковій] системі Європи, щоб наша держава була привабливою для повернення", – висловився він.

Як зазначив очільник держави, це стосується не тільки податків, але й інших фінансових новацій.

"По-іншому неможливо повернути людину, яка, наприклад, у Польщі заробляє 1000 євро, а у нас 500-600", – сказав Зеленський.

Президент пояснив, що законопроєкт про податкову реформу поки що не вносять на розгляд, оскільки триває війна й існують домовленості з Міжнародним валютним фондом.

"Ми дотаційна економіка. Не ми встановлюємо правила зараз, коли не наша економіка генерує гроші, а їх нам дають. Тому що ми виплачуємо пенсії за рахунок інших держав. Тому ми повинні рахуватися з МВФ. Усі міжнародні інституції бояться ризиків зниження податків. Коли великі ризики через виїзд бізнесу і втрату робочих місць, а ти хочеш при цьому знизити податки, авжеж, тобі ніхто не дасть такої можливості", – додав він.

"Програма мені подобається, але потрібно, щоб вона подобалася не тільки нам із вами", – резюмував Зеленський.

Податкова реформа "10-10-10"

У серпні 2022 року заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма заявив про обговорення нової концепції податкової реформи, яка передбачає зменшення ставки основних податків із посиленням контролю за їх сплатою. В ОП пропонували 10%-й податок на прибуток, 10%-й податок на дохід фізосіб і 10%-й податок на додану вартість.

Шурма зазначав, що компенсаторами для такої реформи могли б стати сумлінна сплата податків, збільшення оподаткування тютюну, алкоголю і нафтопродуктів, а також скасування відшкодування ПДВ на сировинні товари.

Своєю чергою міністр фінансів Сергій Марченко у грудні сказав, що наразі податкова реформа зі зниженням ставок матиме негативні наслідки.

А очільник фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев нещодавно поділився думкою, що про проєкт "10-10-10" наразі не можна говорити як про реформу, оскільки немає чітко визначених та прорахованих кроків, які були б викладені офіційно. При цьому він вважав, що ідея навряд має підтримку з боку президента України Володимира Зеленського, оскільки тоді відповідний законопроєкт був би вже в залі парламенту.

Завантаження...
Комментарии (0)
Для того, чтобы оставить комментарий, Вы должны авторизоваться.
Гость
реклама
реклама