НБУ: Банки планують пом’якшити умови кредитування для бізнесу та населення

15894

У III кварталі поточного року, вперше з початку повномасштабного вторгнення, банки планують пом’якшити умови кредитування для малого та середнього бізнесу, а також для населення, зокрема, щодо видачі іпотечних кредитів.

Про це повідомляє Національний банк з посиланням на опитування банків про умови банківського кредитування.

Уперше з початку повномасштабної війни відзначається зростання попиту на споживчі кредити та кількості схвалених кредитних заявок бізнесу. І, як очікується, обсяг позик як бізнесу, так і населення, в наступні чотири квартали продовжить зростати. Попит на корпоративні кредити зріс переважно на гривневі позики для малого та середнього бізнесу. Зацікавленість домогосподарств стимулюють нижчі відсоткові ставки. Обсяг позик як бізнесу, так і населення в наступні чотири квартали продовжить зростати.

Банки й надалі очікують погіршення якості кредитного портфеля бізнесу, проте частка респондентів, що має негативні очікування, поступово зменшується з початку повномасштабної війни. Зміни якості портфеля домогосподарств не очікується.

У II кварталі їх було дещо підвищено. Найбільше – для довгострокових і валютних позик.

Водночас у III кварталі, вперше з початку повномасштабного вторгнення, банки планують послабити корпоративні стандарти кредитування для МСП, короткострокових та гривневих кредитів. Вперше з 24 лютого 2022 року опитування зафіксувало збільшення кількості схвалених заявок на кредити бізнесу.

Другий квартал поспіль кредитні стандарти для населення пом’якшуються.

У III кварталі банки планують пом’якшувати стандарти схвалення як для іпотечних, так і споживчих кредитів. Кількість схвалених заявок на позики населенню продовжує зростати.

Респонденти повідомили про зростання кредитного ризику та очікують на його підвищення у III кварталі.

Нагадаємо, що Національний банк України із 16 червня помʼякшив валютні обмеження. Зокрема надає можливість переказувати за кордон кошти для погашення окремих категорій зовнішніх кредитів та позик.

Завантаження...
Комментарии (0)
Для того, чтобы оставить комментарий, Вы должны авторизоваться.
Гость
реклама
реклама