Веніславський: Спецтрибунал для путіна може запрацювати вже у 2024 році

32077

Україна наполягає на створенні спеціального міжнародного трибуналу, щоб притягнути російського диктатора та його посібників до відповідальності за розв’язану війну. Наразі з цією позицією погодилися 38 країн, дискусії щодо формату продовжуються. Очікується, що спецтрибунал може запрацювати вже у 2024 році, повідомив народний депутат, член комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський на брифінгу, передає УНН.

За словами Веніславського, питання притягнення путінського режиму, путіна і його найближчого оточення, за агресивну війну проти України практично вирішене, натомість залишається дискусійним формат майбутнього трибуналу. Він нагадав, що для України є найбільш прийнятним створення окремого спеціального міжнародного трибуналу на зразок Нюрнберзького процесу, який би розслідував злочин агресії.

"Тому, що Міжнародний кримінальний суд (МКС) в цьому випадку не може розслідувати як окремий злочин агресії, тому що юрисдикція МКС не діє через те, що росія не ратифікувала Римський статут, тут будуть проблеми", - пояснив нардеп.

Веніславський додав, що для притягнення до відповідальності всіх воєнних злочинців, які віддавали і виконували злочинні накази, можуть бути задіяні і МКС, і національні суди, і також міжнародний спеціальний трибунал. За його словами, наразі йде "тривала і плідна дискусія" щодо формату такого трибуналу.

"Для нас є прийнятний окремий спецтрибунал без будь-яких гібридних форматів, на яких наполягають деякі наші партнери - щоб застосовувалася юридична система права України, і брали участь міжнародні судді", - зауважив Веніславський.

Він поінформував, що Офіс президента спільно з Офісом Генерального прокурора та Офісом міністра юстиції передали партнерам своє бачення, і наразі триває "кропітка діяльність, щоб наша позиція перемогла і ми мали дієвий інструмент, який буде застосовуватися на практиці". Нардеп також повідомив, що на сьогодні 38 країн погодилися, що має бути спеціальний трибунал, частина з них, - що він має відбутися у форматі Нюрнберзького трибуналу.

"Щойно ми узгодимо всі позиції і вийдемо на якийсь фінішний варіант, то сам процес утворення такого суду не буде займати дуже багато часу, оскільки вже підготовлені документи. Але я думаю, що оптимістично, щоб цей суд запрацював десь на кінець цього року, хоча реалістично, я думаю, це відбудеться вже в наступному 2024 році", - заявив Веніславський.

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський у своєму традиційному вечірньому зверненні 14 червня розповів про проведення наради, де обговорювалося опрацювання кількох сценаріїв створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії.

Завантаження...
Комментарии (0)
Для того, чтобы оставить комментарий, Вы должны авторизоваться.
Гость
реклама
реклама