Орбан звернувся до президента Євроради з вимогою зняти рішення про відкриття переговорів про вступ України до ЄС

958

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан посилює свою погрозу зірвати саміт лідерів ЄС, знову написавши лист до президента Європейської ради Шарля Мішеля, пише Politico.

Лист від 4 грудня закликає Мішеля зняти рішення про відкриття переговорів про вступ з Україною з порядку денного грудневого саміту. Орбан зокрема зазначає, що рішення про можливість старту перемовин є не об’єктивним.

Зазначимо, посли ЄС збираються сьогодні, щоб обговорити проєкт висновків для саміту, який все ще містить ключову фразу: “Європейська Рада вирішує відкрити переговори про вступ з Україною та Молдовою”. Представник ЄС у Брюсселі, який брав участь у переговорах, розповів Politico, що висновки залишилися незмінними, оскільки “26 із 27 країн все ще хочуть розпочати переговори про вступ”.

Мішель скоротить свою поїздку до Пекіна на саміт ЄС-Китай і повернеться після першого дня зустрічей у четвер, щоб продовжити свої дискусії з лідерами про подальше вирішення ситуації.

Під час спілкування з виданням один євродипломат назвав погрозу Орбана “політичною театральністю” і заперечив, що угорський прем’єр диктує порядок денний іншим 26 країнам. “Ще один день, ще один лист із Будапешта. То що нового?”, − сказав він.

Позитивною стороною є також те, що в листі Орбана немає двох моментів, які він підняв у своєму попередньому листі до Мішеля. “Якщо порівняти ці два листи, то можна помітити, що він більше не згадує протидію гарантіям безпеки для України та санкціям росії”, − зазначив інший посадовець.

Учасники переговорів також заявили, що вірять, що з Угорщиною вдасться домовитися принаймні про короткострокове фінансування для України.

Водночас інший дипломат-високопосадовець вважає, що Орбан налаштований серйозно і йому “все важче злізти” зі свого дерева, тобто керівник угорського уряду не відмовлятиметься від саботажу вступу України, навіть якщо зможе отримати більше коштів ЄС.

Завантаження...
Комментарии (0)
Для того, чтобы оставить комментарий, Вы должны авторизоваться.
Гость
реклама
реклама