МОЗ: Сьогодні в Україні безкоштовні послуги з реабілітації надають майже 400 медзакладів

44600

Наприкінці 2022 року Програма медичних гарантій розширилася за рахунок нових пакетів з реабілітації. Результати цього вже відчутні.

З початку року пацієнти отримали 70 тис. циклів реабілітації, з них 39 тис. циклів – у стаціонарах, 33 тис. амбулаторно. Сьогодні безкоштовні послуги з реабілітації надають майже 400 медзакладів, з якими НСЗУ підписала контракт.

Це в марафоні Єдині новини обговорювалось з директором департаменту високотехнологічної медичної допомоги та інновацій Міністерства охорони здоров’я Василем Стрілкою.

Це не просто цифри, це підтримка конкретних хворих і поранених у складні періоди їхнього життя. Хтось зміг повернутися до роботи чи навчання, хтось знову пішов на фронт.

«Система реабілітації зараз в Україні на етапі становлення. Поштовхом для її розвитку стало ухвалення два роки тому закону про реабілітацію у сфері охорони здоров’я», – каже Василь Стрілка.

За його словами, у сфері реабілітаційних послуг зараз працює майже вдвічі більше медпрацівників, ніж торік. Пропорційно збільшилася і кількість пацієнтів, які можуть пройти реабілітацію.

Зараз робиться усе, щоб більше не треба було відправляти наших поранених реабілітуватися за кордон.

«Більше того, вже є реабілітаційні відділення, в яких рівень допомоги відповідає європейським нормам. Приміром, одне з таких відділень у 4-й лікарні Дніпра», – говорить Василь Стрілка.

Реабілітація – дороговартісна річ. Проте вона покривається Програмою медгарантій. Кожен громадянин України – і цивільний, і військовий – має право отримати в рік два цикли реабілітації безкоштовно. Зараз МОЗ працює над тим, щоб зняти це обмеження для нейротравми – інсультів, поранень головного мозку.

Директор департаменту озвучив, скільки коштів виділяє держава на реабілітаційні заходи.

33 600 грн – якщо реабілітація проходить за двома чи більше напрямами. Приміром, травматологія й опіки. Передбачається перебування в стаціонарі протягом 21 дня.

19 700 грн – за одним напрямом. Термін перебування у реабілітаційному відділенні не менше 14 днів.

10 800 грн – для проходження реабілітації амбулаторно.

«Коштів достатньо. Про це говорить і те, що багато приватних медзакладів підписують контракти з НСЗУ на пакети надання реабілітаційних послуг», – говорить Василь Стрілка.

Рішення про необхідність реабілітації для пацієнта ухвалює лікар у стаціонарі. Він і спрямовує пацієнта до реабілітаційного відділення чи центру.

Якщо ж пацієнт вважає, що він потребує такої допомоги, а йому відмовляють, Василь Стрілка радить звернутися до головного лікаря медзакладу, за необхідності можна зателефонувати на гарячу лінію НСЗУ.

Завантаження...
Комментарии (0)
Для того, чтобы оставить комментарий, Вы должны авторизоваться.
Гость
реклама
реклама